Ontwerpers gaan te gemakkelijk voor de hoogste eisen

René Raaijmakers
Leestijd: 9 minuten

Hightech machinebouwers kunnen heel wat besparen als constructeurs het maakproces beter snappen en ze meer zouden overleggen met de mensen die het maken. Huub van de Water, CAM-engineer bij KMWE en winnaar van de Noordhofprijs, pleit voor meer begrip tussen tekenkamer en werkvloer.

Het onmaakbare toch maken. Dat geeft hem voldoening. ‘Dan heb ik iets van wow!’, zegt Huub van de Water (51), de CAM-engineer van KMWE die afgelopen jaar de Noordhofprijs won in de categorie metaal.

Als voorbeeld van een mooi, ‘maar niet supermoeilijk’ onderdeel geeft hij het panel voor de cockpit van de Apache-helikopter dat hij en zijn maten maken. ‘Daarvoor heb je een blok aluminium van 90 kilo nodig, waarvan aan het eind van het liedje 2 kilo overblijft. De rest halen we machinaal weg.’ Vindt hij leuk. ‘Het gaat met de kraan de machine in en ik kan het er zo met mijn handen uitpakken.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen