Feda doet aanzet tot industrie-breed skillspaspoort

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Fedacademie, de opleidingstak van branchevereniging Feda, heeft een vakpaspoort gelanceerd waarmee gevolgde opleidingen op een eenvoudige manier kunnen worden geregistreerd. Met IndustryID kunnen opdrachtgevers makkelijker inzien wat de competenties zijn van technici die werken aan hun installaties. Verder wordt de technicus waardevoller op de arbeidsmarkt, doordat er beter inzicht is in de gevolgde leerpaden en de werkgever zijn werknemers verder kan helpen in hun weg naar een leven lang leren.

Arjan Coppens, een van de initiatiefnemers achter het vakpaspoort, zegt: ‘Met IndustryID willen we een leven lang leren in de techniek een impuls geven. Het leerpad wordt inzichtelijk en transparant, en daarmee ook de competenties en gevolgde opleidingen. Doordat vervolgens alleen mensen met de juiste kennis werken aan technische installaties, verhogen en verbinden we kwaliteit en veiligheid in het industriële proces.’

Door de NFC-chip of QR-code op de IndustryID-pas te laten scannen, kan iemand online het opleidings- en competentieprofiel inzien. Het vormt een industrieel toegangsbewijs, waarmee je aan opdrachtgevers en werkgevers kan laten zien aan welke installaties je mag werken. ‘Het geeft opdrachtgevers een garantie dat medewerkers voldoende competenties en opleidingen bezitten om bepaalde werkzaamheden kwalitatief en veilig in een snel veranderende industrie te kunnen uitvoeren’, aldus Marc Vissers, bestuurslid van Fedacademie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen