Bezoekersaantal Industriële Week daalt spectaculair

René Raaijmakers
14 oktober 2010

VNU Exhibitions en de FHI betaalden begin deze maand de prijs voor hun onderlinge strijd. Na een poging tot samenwerking, mei vorig jaar, positioneerden de partijen hun beurzen De Industriële Week (DIW) en Het Instrument frontaal tegenover elkaar, met verlies en imagoschade aan beide kanten.

Beide partijen hadden grote moeite om hun expositieruimtes te vullen. Wat bezoekersaantallen betreft liep De Industriële week het meeste averij op. Gisteren maakte VNU Exhibitions bekend dat deze beurs slechts 23 duizend bezoekers ontving. Dat waren er negenduizend minder dan in 2008, toen De Industriële Week nog 32 duizend bezoekers trok. Het Instrument trok 17 duizend bezoekers, duizend minder dan de vorige editie. VNU Exhibitions laat zijn bezoekersaantallen auditten door een externe accountant. De getallen zijn ook vrij van dubbeltellingen. De FHI zegt te ontdubbelen, maar laat geen externe controle uitvoeren.

De Development Club weet om half vijf in de middag nog enkele geïnteresseerden te trekken op Het Instrument.

In hun positionering stonden de FHI en VNU Exhibitions vooral op het onderwerp industriële automatisering pal tegenover elkaar. Dit thema heeft VNU ondergebracht binnen Industry & Automation en Industrial Processing. Daarnaast bevat DIW nog de hoofdthema‘s aandrijftechniek en Macropak. Het Instrument bestaat naast industriële automatisering uit laboratoriumtechniek en industriële elektronica. Bij het aantrekken van standhouders in de industriële automatisering moest vooral de FHI een fors verlies incasseren.

Op Het Instrument vielen de late openingstijden en sluitingstijden in het water. Het evenement was bovendien verplaatst van Utrecht naar Amsterdam. Technici klaagden dat ze pas om 11 uur ‘s ochtends binnen konden. Verder was er op de beurs na 5 uur ‘s middags niemand meer te bekennen, behalve enkele groepjes standhouders. De ingehuurde bands die op dinsdag, woensdag en donderdag de dag uitbliezen hadden alleen belangstelling van standhouders. Zelfs studenten waren niet meer te bekennen.

Een groot aantal standhouders bleef weg. Verschillende partijen noemen het conflict tussen de FHI en VNU Exhibitions als reden voor hun afwezigheid. Een aantal bedrijven kwam met creatieve acties. Control Techniques bood klanten aan om met een als stand ingerichte vrachtwagen langs te komen. Hun credo was: ’U heeft jaar op jaar de moeite genomen om files te trotseren voor ons. Nu komen wij naar u toe.‘ Control Techniques plaatste deze vrachtwagen bovendien in de buurt van het beursterrein van de Industriële Week. Stamhuis Lineairtechniek stuurde een mail rond met de uitnodiging om een kijkje te nemen op een virtuele stand ’vanuit uw comfortabele bureaustoel onder het genot van een kop koffie‘.

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.