Settels Savenije neemt meet- en regelspecialisten Van Mierlo over

Ingenieursbureau Van Mierlo, een ervaren team specialisten in de meet- en regeltechniek, komt in handen van Settels Savenije Groep.

René Raaijmakers
1 november

Het aanbod kwam een half jaar geleden, toen Marc van Mierlo weer eens koffiedronk met John Settels. De twee kenden elkaar al sinds ze in 1987 allebei een ingenieursbureau oprichtten. De afgelopen jaren had de tien jaar jongere Settels al vaker laten vallen dat hij interesse had in Van Mierlo’s team. Nu kwam Van Mierlo vertellen dat het zover was. Hij was 71 geworden en vond het tijd om zijn bedrijf over te dragen.

Van Mierlo zegt nooit de ambitie te hebben gehad om te groeien. ‘Het overzicht van een groep zo groot als een voetbalteam ligt me’, zegt hij. ‘Ik ben altijd een teamspeler geweest en een ploeg van tien of elf mensen vind ik mooi. Die rol past me, ik wil dicht bij de mensen staan. Van Mierlo’s ploeg werkt inmiddels bij Settels op Strijp T in Eindhoven.

John Settels tilt zijn organisatie met het team van Marc van Mierlo op tot een echt systeemhuis waarin ontwikkelaars willen leren van de mensen aan de machines.

Settels en Van Mierlo zeggen dat hun bedrijfscultuur bij elkaar past. Ze hebben een passie voor hoogwaardige technologie, gecombineerd met zorg voor hun mensen en talent.

Bij Settels is Van Mierlo’s team met zijn brede kennis op het gebied van elektronica en software voor meet- en regeltechniek een welkome aanvulling. De kleine groep brengt specialistische kennis mee, zoals het gebruik van FPGA’s om de prestatie van realtime systemen te verhogen. Settels was ruim vijf jaar geleden al begonnen om te investeren in software- en elektronica-specialisten als aanvulling op zijn fysici en werktuigbouwers. Dit team krijgt nu een boost.

Anders dan Van Mierlo gaf John Settels zijn bedrijf wel ruimte om te groeien, zij het gestaag. Hij begon in 1987 met Jan van Amelsvoort een ingenieursbureau. Na Van Amelsvoorts pensioen ging Settels verder met Guustaaf Savenije en werd de naam veranderd in Settels Savenije Groep. In 2010 namen ze Bakker Fijnmetaal over. Daarmee kwam de droom in vervulling om ontwikkeling en maakkennis nauw met elkaar te verbinden.

Marc van Mierlo is altijd een teamspeler geweest. De man die nu zijn bedrijf verkoopt aan Settels Savenije had nooit de ambitie om groter te worden dan een voetbalelftal.

De fabriek van Bakker verhuisde rond 2020 naar de nieuwe vestiging van Settels, het voormalige TAQ-gebouw van Philips op Strijp T in Eindhoven. Daar maakt de productie van precisieonderdelen nu ongeveer een vierde uit van de nieuwe fabriek. Daarnaast beschikt Settels over diverse cleanrooms van in totaal duizend vierkante meter.

Settels Savenije telt inmiddels honderdvijftig medewerkers en maakte in 2022 een omzet van 30 miljoen euro. Het deelt zijn activiteiten onder in precision parts (productie), advanced systems (systeem- en modulebouw) en r&d. Ongeveer de helft van de mensen bij Settels werkt in r&d, de rest in realisatie.

Ruim de helft van Settels’ omzet is direct te relateren aan het ASML-ecosysteem. Het bedrijf is onder meer betrokken bij infrastructuurprojecten, zoals meetsystemen in productie. De activiteit precision parts levert onderdelen aan first-tier suppliers voor machines van de lithomachinebouwer. Settels verwacht zijn omzet de komende vijf jaar minimaal te verdubbelen.