Rotte vrucht valt snel door de mand dankzij visuele inspectie

Rob Snoeijs
Leestijd: 7 minuten

Contactloze visuele inspectie en luchtpulsen vormen de basis voor de Primus Gemini, een machine van het Leuvense Best om bessen en kersen te sorteren. Deze technieken leveren sneller betere resultaten op dan handmatig sorteren. Bjorn Thumas van Best legt uit hoe de machine in elkaar steekt.

Consumenten zijn erg gesteld zijn op goed uitziende bessen en kersen en op het vlak van versheid en houdbaarheid mogen er geen risico‘s worden genomen. Een gekneusde vrucht zet ook al gauw het fruit rondom zich aan het rotten. Maar door de beperking van pesticiden en het toenemend machinaal plukken neemt het aantal onzuiverheden toe, terwijl het tekort aan arbeiders die de vruchten kunnen inspecteren en hun loonkosten blijven stijgen.

Eerder dit jaar ontving het Leuvense Best een prestigieuze prijs op de United Fresh 2011-conventie in New Orleans. Met de Primus Gemini-sorter kaapte het bedrijf de internationale trofee weg voor het beste nieuwe verwerkingstoestel van verse levensmiddelen. De machine kan vruchten inspecteren op rijpheid en kwaliteit en automatisch de onjuiste exemplaren verwijderen. Hoewel nog maar sinds het najaar van 2010 bestelbaar staan er wereldwijd al meer dan dertig toestellen opgesteld bij klanten. Bosbessen-, veenbessen- en kersentelers draaien momenteel lange dagen om hun oogst door de sorteermachine te jagen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.