Best komt in Noorse handen

Alexander Pil
4 juni 2012

Tomra Systems neemt alle aandelen over van Belgian Electronic Sorting Technology (kortweg Best). Het Noorse bedrijf legt 138 miljoen euro op tafel voor de Leuvense sorteermachinefabrikant. Best is in 1996 opgericht en telt rond de driehonderd medewerkers. Het gebruikt diverse optische technologieën waarmee het geavanceerde sorteermachines maakt, die het over heel de wereld levert. Doelgebieden zijn onder meer tabak, voorwerpen en gesteenten, en voedingsmiddelen.

’Best beschikt over unieke gepatenteerde technologie en leidende marktposities in verschillende snelgroeiende segmenten van de voedselsorteerindustrie‘, aldus Tomra-topman Stefan Ranstrand. ’De acquisitie verstevigt onze aanwezigheid. Samen met onze bestaande voedselsorteerdivisie ontstaat er een stevige basis om verder te groeien.‘ Tomra levert zelf sorteerapparatuur voor de mijn-, recycle- en voedingsmiddelenindustrie onder de productnamen Commodasultrasort, Titech en Odenberg.

De oprichters en het managementteam van Best blijven aan. Ze krijgen de leiding over Tomra‘s fooddivisie. De merknamen Best en Odenberg blijven ook apart bestaan.