Picanol gegijzeld door cyberaanval

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Weefgetouwenmaker Picanol gaat sinds zondagnacht gebukt onder een zware cyberaanval. De Ieperse machinebouwer is gegijzeld met ransomware: alle systemen zijn geblokkeerd totdat het losgeld heeft betaald. Picanol heeft contact gezocht met de hackers. Tot die tijd ligt de productie volledig stil.

Over de aard en de herkomst van de aanval weet Picanol nog weinig. ‘De hackers lieten wel een boodschap achter op de server en we hebben met hen contact genomen. Maar we weten nog niet wat ze precies eisen’, zegt woordvoerder Frederic Dryhoel in De Tijd. In gelijkaardige hacks bedroeg het losgeld minstens honderdduizend en vaak zelfs miljoenen euro.

‘Het is de eerste keer dat we een aanval op deze schaal meemaken. We werken nu samen met de federale politie. We zijn ook nog bezig met het checken van alle servers en systemen om zeker te zijn dat we op een veilige manier zullen kunnen opstarten’, aldus Dryhoel in De Tijd. ‘Van de financiële schade hebben we nu geen enkel idee, dat zijn we aan het bekijken.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen