Flanders Make lanceert versnellingsprogramma voor end-to-end digitalisering

Alexander Pil
29 juni 2022

Flanders Make heeft in het Vandewiele Experience Center een versnellingsprogramma gelanceerd voor de end-to-end digitalisering van Vlaamse productiebedrijven. Concreet ondersteunt het onderzoekscentrum zes topbedrijven – Vandewiele, Picanol, Atlas Copco, CNH, Crops en Sabca – om hun productie in vijf jaar tijd volledig en duurzaam te digitaliseren. Om te garanderen dat het programma de brede industrie ten goede komt krijgen andere productiebedrijven uitgebreid de kans om hieruit te leren hoe ook zij de noodzakelijke digitaliseringsstappen kunnen zetten om competitief te blijven en productie in ons land te houden of op te starten.

De fabriek van Vandewiele

Bij end-to-end digitalisering worden alle processen op elkaar afgestemd tijdens de digitalisering, van productontwerp tot productiecontrole en -sturing. Dit gaat stappen verder dan zogenaamde eilandautomatisering, waar meestal maar één aspect in de productieketen wordt aangepakt.

‘De voornaamste rol van Flanders Make de komende vijf jaar is die van katalysator van een diepgaande bedrijfstransformatie van de maakindustrie, die meer competitief, digitaal en duurzaam zal zijn, en van andere industrieën die voor vergelijkbare uitdagingen in productie staan. Onze aanpak ondersteunt de ambitie van de Vlaamse regering om een innovatieleider te worden onder de Europese topregio’s. Via dit ambitieuze versnellingsprogramma neemt Flanders Make samen met zes topbedrijven het voortouw om de businesstransformatie te realiseren die cruciaal is voor de competitiviteit van onze industrie in Vlaanderen’, zegt Flanders Make-voorzitter Urbain Vandeurzen.

Het onderzoekscentrum creëert in eerste instantie demonstratieomgevingen in zijn co-creatiecentrum in Kortrijk. Die vormen de basis voor pilootproductielijnen bij de deelnemende bedrijven. Hieruit leren ze hoe ze hun volledige productie versneld en duurzaam kunnen digitaliseren, wat hen in staat stelt om een grote mix van producten in lage volumes te maken, op maat van hun klanten. De realisaties bij de zes leadbedrijven kunnen vervolgens anderen inspireren.

‘We kiezen met dit end-to-end digitaliseringsprogramma bewust voor een aanpak over meerdere sectoren heen, zodat de kennis en kunde die we opdoen toepasbaar is voor de brede industrie. De betrokken bedrijven zullen ook nauw samenwerken met lokale en Europese technologieontwikkelaars en -integratoren. Dit zal bijdragen tot een grotere onafhankelijkheid van technologieleveranciers die traditioneel nog vaak aan de andere kant van de wereld gevestigd zijn. Door samen voluit in te zetten op digitalisering in een duurzaam kader, met doorgedreven aandacht voor werkbaar werk, kunnen we productiebedrijven in Vlaanderen verankeren en ook nieuwe productie opzetten’, legt Dirk Torfs, ceo van Flanders Make uit.

TDK Lamba

Charles Beauduin, president bij Vandewiele: ‘Als technologische innovator in de maakindustrie zijn we bij Vandewiele trots deel uit te maken van dit programma, met het oog op het creëren van digitaal onderling geconnecteerde productiecellen van de toekomst. Deze nieuwe technologieën zullen niet enkel bijdragen tot de groei van ons bedrijf maar tevens een inspiratie zijn voor andere maakbedrijven, waardoor ook zij duurzamer zullen digitaliseren en hun ecologische voetafdruk verkleinen.’