ASML en Philips participeren in investeringsfonds van 100 miljoen voor deeptech

Paul van Gerven
24 mei 2022

ASML, Philips en verschillende andere organisaties storten zich op het DeeptechXL Fund I, een particulier investeringsfonds van 100 miljoen euro dat zich richt op kansrijke Nederlandse startups en scale-ups. Het nieuwe fonds zal naar verwachting ongeveer twintig vroege startkapitaalinvesteringen en vijftien vervolginvesteringen doen, en zal ook niet-financiële hulp bieden, zoals ondersteuning bij bedrijfsontwikkeling en toegang tot netwerken om partners te vinden en klanten te lanceren. DeeptechXL is ontstaan ​​uit en zal nauw samenwerken met venture builder HightechXL.

‘Het feit dat DeeptechXL intensief kan gebruikmaken van de sterke deeptech-kennisbasis en -ervaring in de regio, maakt dit initiatief bijzonder’, zegt ASML-ceo Peter Wennink. En Philips-topman Frans van Houten: ‘Innovatie, ondernemerschap en samenwerking vormen de levensader van zowel Philips als Brainport. We zijn ervan overtuigd dat we door dit initiatief nog meer startups en scale-ups in Nederland zullen zien lanceren.’

Behalve ASML en Philips, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (Bom), onderzoeksinstituut TNO, Pensioenfonds PME en publieke investeringsbank Invest-NL doen ook mee. DeeptechXL ontving een lening van 9 miljoen euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) specifiek gericht op seed-investeringen.

DeeptechXL is het tweede deep-tech-fonds dat dit jaar wordt aangekondigd. Nog maar twee maanden geleden hebben het ministerie van Economische Zaken en Klimaatverandering (EZK) en Invest-NL het Deep Tech Fund (DTF) gelanceerd. Dit volledig publieke investeringsvehikel heeft 250 miljoen euro tot haar beschikking voor langdurige en grote investeringen in sectoren als micro-elektronica, fotonica, kwantumtechnologie, nanotech, medische technologie en hightech materialen.