Zandbatterij houdt Finnen warm

Alan Petrillo
Leestijd: 5 minuten

Polar Night Energy, een startup in Finland, heeft technologie ontwikkeld om gebouwen op te warmen met door zonne-energie opgewekte warmte die is opgeslagen in zand. Het team gebruikt thermische modellering om het ontwerp van hun warmteopslag- en distributiesystemen te optimaliseren, waardoor Finse steden hun verbruik van niet-hernieuwbare verwarmingsbrandstoffen kunnen verminderen.

Wanneer we de verwarming hoger zetten, moeten we rekening houden met de wereldwijde gevolgen van de verbranding van brandstoffen zoals olie, gas, steenkool en biomassa. Onze voortdurende behoefte aan warmte stelt de mensheid voor een uitdaging: hoe kunnen we gebouwen warm houden, terwijl we proberen te voorkomen dat onze wereld in de toekomst oververhit raakt?

Polar Night Energy probeert deze lastige vraag te beantwoorden. Deze startup heeft in het Finse Tampere een experimenteel systeem ontwikkeld dat gebouwen met opgeslagen zonne-energie kan verwarmen – de hele dag, de hele nacht en de hele winter lang. In een tijd van ingewikkelde oplossingen op basis van schone technologie (vaak gemaakt van schaarse en dure materialen) bestaat dit innovatieve systeem voor warmteopslag en -distributie uit gewone buizen, pompen, kleppen en 42 ton zand! Deze aanpak toont het potentieel van de inzet van een betaalbare warmteopslag ter ondersteuning van het gebruik van duurzame energie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.