VSNU en LSVB laken miljoenennota

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Prinsjesdag lijkt een slechte dag te zijn geweest voor het hoger onderwijs en onderzoek. Zowel de landelijke studentenvakbond (LSVB) als de koepelorganisatie van de Nederlandse universiteiten (VSNU) reageren verbolgen op de miljoenennota. ’Schijnheiligheid is troef‘, zegt VNSU-voorzitter Sijbolt Noorda. ’De regering claimt onderwijs en onderzoek van belang te vinden, maar bezuinigt op vier manieren op de universiteiten.‘ Hij doelt daarmee op de bevriezing van de docentenlonen, de verlaging van de studentenvergoeding, het terugschroeven van de Fes-gelden en het niet nakomen van eerder aangegane verplichtingen.

Een van de bezuinigingen treft de Kennis- en Innovatie-poot van het Fonds Economische Structuurversterking (de Fes), dat wordt gefinancierd uit de aardgasbaten. Volgens de plannen bedraagt het budget in 2015 nog maar 245 miljoen euro, tegen 658 miljoen euro dit jaar. Daarmee wordt een belangrijke financierder van onderzoek en innovatie gekortwiekt.

Daarnaast worden de salarissen van docenten bevroren. De totale vergoeding die universiteiten en hogescholen ontvangen voor studenten blijft de komende jaren gelijk. Met het stijgende aantal studenten resulteert dat in een daling van de vergoeding per student.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.