Brede coalitie pleit voor investeringen in onderzoek

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Werkgevers en onderzoeksorganisaties willen dat het volgende kabinet bezuiniging op onderzoek en innovatie ongedaan maakt. Het manifest dat de coalitie bij de opening van het academisch jaar presenteerde, roept op de weggevallen aardgasmiddelen te compenseren via de tweede geldstroom. Het kabinet Rutte-Verhagen besloot deze 500 miljoen euro per jaar voortaan in de schatkist te storten. Dit was vooral tegen het zere been van kennisinstellingen, die in het kader van het topsectorbeleid hun budget voor fundamentele wetenschap toch al zagen verschuiven naar toegepast onderzoek.

Omdat het topsectorbeleid uit de koker van werkgeversorganisatie VNO-NCW kwam, leidden de ingrepen van Rutte-Verhagen tot spanningen tussen de publieke en private sector. Deze ruzie is nu bijgelegd. In het Financieele Dagblad meldt VNO-voorman Bernard Wientjes vandaag dat het wegvallen van de aardgasmiddelen ook voor hem als een ‚Äôonaangename verrassing‚Äė kwam.

Alle partijen willen nu door met het topsectorbeleid, maar met extra geld. Een groot deel daarvan kan worden betrokken uit Europese onderzoeksprogramma‚Äės. De EU wil in 2014 tot 2020 zo‚Äėn 80 miljard euro aan onderzoek besteden. Individuele lidstaten moeten dat wel matchen, en dat is dan ook precies wat de coalitie van de nieuwe regering vraagt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.