UT-alumni brengen eigen windmolen op de markt

Alexander Pil
5 oktober 2015

Oud-studenten werktuigbouwkunde van Universiteit Twente willen de provincie Groningen veroveren met een zelf ontworpen kleinschalige windmolen. Dat meldt UT Nieuws. De EAZ-Twaalf van windmolenstart-up EAZ Wind (Enschede aan zee) heeft een rotor van twaalf meter en levert dertigduizend kilowattuur per jaar. Dat is ruim meer dan het verbruik van een gemiddeld huishouden (zo’n drieënhalf duizend kWh).

De UT-alumni IJssebrand Ziel, Bart Claessen en Aard Duivenvoorden richtten anderhalf jaar geleden met Saxion-alumnus Sjouke Ritsema hun eigen windmolenbedrijf op. Ze bouwen de zelf ontworpen windmolens in een boerenloods bij het Groningse gehucht Overschild. EAZ Wind kan momenteel drie molens per maand afleveren, maar ze willen de productie in 2016 verdubbelen. De eerst molens zijn inmiddels verkocht aan Groningse boeren.

Voorlopig richt EAZ Wind zich uitsluitend op de provincie Groningen. ‘In het bestemmingsplan staat dat windturbines tot een ashoogte van vijftien meter zijn toegestaan in agrarisch gebied. Dat is in geen enkele andere provincie zo’, zegt Ziel in UT Nieuws Magazine van oktober. Over zeven jaar hopen de ondernemers drieduizend molens in Groningen te hebben draaien.