Kersverse UT-hoogleraar schroeft productie systeemdenkers op

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Universiteit Twente (UT) gaat de ‘productie’ van systems engineers flink opvoeren. ‘We werken op drie fronten aan het verkleinen van het gebrek aan systems engineers. We willen systems engineers die al werken in het veld productiever maken en nieuw opgeleide ingenieurs sneller productiever maken. Daarnaast willen we het vakgebied aantrekkelijk houden en meer systems engineers op de arbeidsmarkt brengen,’ aldus de kersverse hoogleraar Systems Engineering & Multidisciplinary Design Maarten Bonnema.

Maarten Bonnema, hoogleraar Systems Engineering & Multidisciplinary Design. Foto: UT

Voorafgaand aan de oratie die Bonnema vorige week uitsprak, getiteld ‘Complex tasks – simple tools’, werd het startschot gegeven voor het Systems Engineering Knowledge Centre Twente (SEKCT). Maarten Bonnema en collega Robin de Graaf hebben het SEKCT opgericht als centraal loket waar ze de industrie snel naar de SE-experts binnen de UT kunnen doorleiden.

De leerstoel van Bonnema verzorgt in samenwerking met het SEKCT reeds Systems Engineering trainingen aan ASML. Op 23 november tekenen de UT en ASML een Letter of Intent over het uitbouwen van deze trainingen naar drie niveaus: beginner, intermediate en expert. Deze drie trainingen komen beschikbaar voor een groot aantal ASML-medewerkers.

‘Het blijkt makkelijker te zijn om te beschrijven wat een ervaren systeemdenker doet, dan om iemand op weg te helpen hierin. De ’12 Thinking Tracks’ die ik mede ontwikkelde, blijken een goede start te zijn. Zelfs ervaren systems engineers hebben baat bij het gebruik ervan: zij merken dat het een gemeenschappelijke taal oplevert om het systeem in z’n geheel te beschouwen,’ zegt Bonnema.