Universiteit Twente start roboticacentrum

De vraag naar robotica-experts die robotinnovaties ontwikkelen is groot. Universiteit Twente start daarom een centrum voor robotica, met vooral oog voor de combinatie tussen techniek en mens en maatschappij.

René Raaijmakers
14 februari

De faculteiten Engineering Technology (ET) en Electrical Engineering, Mathematics en Computer Science (EEMCS) van de Universiteit Twente starten een centrum voor robotica. Naast een opleiding voor studenten wil het centrum ook samenwerken met overheden, bedrijven en andere organisaties aan robotica-oplossingen.

De vraag naar robotica-experts die robotinnovaties ontwikkelen is groot, zegt Steven van Roon, manager van het roboticacentrum. De ambitie van het Robotics Centre is om te werken aan robots voor medische, industriële en sociale toepassingen. Van Roon zegt dat zijn organisatie vooral oog heeft voor de combinatie tussen techniek en mens en maatschappij.

Het Robotics Centre heeft vooral oog voor de combinatie tussen techniek en mens en maatschappij. Foto: Universiteit Twente

Het managementteam bestaat, naast Van Roon, uit de hoogleraren Stefano Stramigioli, Herman van der Kooij, Dirk Heylen, Dannis Brouwer en Jan Broenink. Het centrum maakt nu nog gebruik van de verschillende roboticalabs op de campus, maar een eigen plek is in ontwikkeling.

‘Het Robotics Centre is de belichaming van hightech en human touch’, zegt Joost Kok, decaan van EEMCS. ‘Het is een uniek kenniscentrum om jouw en mijn leven te verbeteren.’ Bart Koopman, decaan van ET: ‘Het centrum is een plek waar verschillende initiatieven van de Universiteit Twente samenkomen. We kijken er over de grenzen van onze eigen vakgebieden heen.’