Sonos neemt TU Delft-spin-off Mayht over voor maar liefst 100 miljoen

Nieke Roos
15 april 2022

Sonos heeft de overname aangekondigd van Mayht, een spin-off van de TU Delft die een nieuwe benadering van audiotransducers heeft uitgevonden. Transducers zijn het fundamentele element in luidsprekers die geluid creëren en de startup heeft ze opnieuw ontworpen om kleinere en lichtere vormfactoren mogelijk te maken zonder concessies te doen aan de kwaliteit. De Amerikaanse audio-krachtpatser betaalt ongeveer 100 miljoen dollar aan contanten.

Mayht is in 2016 opgericht door de broers Scheek, ceo Matthias en cto Timothy, twee luidsprekerliefhebbers. Hun droom was om luidsprekers ter grootte van een broodtrommel te maken die het geluid van torenluidsprekers konden produceren. Dit heeft geresulteerd in Heartmotion, ’s werelds eerste zelfbalancerende drivertechnologie die orde van grootte verbeteringen biedt in belangrijke karakteristieken zoals maximale output, grootte, gewicht en flexibiliteit.

Foto: Mayht

Heartmotion-drivers van elk formaat zijn gemiddeld vijf keer lichter dan een conventionele driver met hetzelfde maximale vermogen, maar vanwege de ongelooflijk hoge luchtverplaatsing, in drie variaties, kan hij worden vergeleken met een veel grotere driver als het gaat om het maximale geluidsdrukniveau. De zelfbalancering voorkomt dat audiosystemen trillen – een groot probleem in de audio-industrie. De behuizing kan meer dan tien keer kleiner zijn dan die van een conventionele driver zonder dat er meer versterkervermogen nodig is om de hoge luchtdruk binnenin te compenseren. Heartmotion-drivers hebben de hoogste basgevoeligheid ooit, vergeleken met elke driver in dezelfde behuizing.

Met meer dan vijftig patenten en patentaanvragen, verschillende modelrechten en een enorme bibliotheek aan knowhow, zegt Mayht dat zijn technologie klaar is om de audio-industrie fundamenteel te veranderen. Afgelopen december kreeg het bedrijf al een flinke boost door een Series A-investeringsronde onder leiding van het Zweedse zonnecelbedrijf Exeger, durfkapitaalbedrijf Forward.One en de wereldberoemde muziekproducent en DJ Martin Garrix. Dit bracht de investering in het bedrijf op bijna 10 miljoen dollar.

‘De doorbraak van Mayht op het gebied van transducertechnologie stelt Sonos in staat een nieuwe sprong voorwaarts te maken in ons productportfolio’, zegt Patrick Spence, ceo van de audiogigant uit Santa Barbara, Californië. ‘Deze strategische acquisitie geeft ons meer mensen, technologie en intellectueel eigendom die de Sonos-ervaring verder zal laten onderscheiden, ons concurrentievoordeel zal vergroten en onze toekomstige roadmap zal versnellen.’