Picanol-baas pleit voor modernisering sociaal model

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

’Ons bedrijf is 75 jaar oud, de cao‘s dateren van de jaren 60 en 70. We moeten dat durven in vraag te stellen. Van sommige dingen weet niemand nog waarom ze ooit zijn ingevoerd.‘ Dat zegt Picanol-directeur en -eigenaar Luc Tack in De Tijd. Hij zoekt daarom toenadering tot de vakbonden in de hoop samen het loonkostenprobleem van Picanol op bedrijfsniveau op te lossen. Volgens Tack is dat de enige manier om op termijn de toekomst van de industrie in België te verzekeren. ’Iedereen moet een inspanning doen‘, aldus Tack.

Picanol en Tack geven zelf alvast het goede voorbeeld. Zo heeft de beursgenoteerde weefgetouwenfabrikant de dividenden geschrapt en slankte het de raad van bestuur af. Ook de vertrekpremies voor managers zijn afgeschaft. De bonden hebben het voorstel van Tack daarom ook niet direct van tafel geveegd zoals in dit soort situaties meestal gebeurt. Wel reageren ze nog afwachtend.

Tijdens een bedrijfsbezoek vroeg Tack – samen collega-machinebouwers van Dewulf, Vandewiele en LVD – aan economieminister Johan Vande Lanotte om in te spelen op de flexibiliteit van de conjunctuurgevoelige sector. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door het makkelijker te maken om werknemers in rustige tijden minder uren te laten draaien zodat ze in drukke tijden meer kunnen werken. Ook hebben ze Vande Lanotte gevraagd te kijken naar maatregelen om het investeringsklimaat aantrekkelijker te maken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.