Opnieuw ontslagronde bij Besi

Leestijd: 2 minuten

Na een matig derde kwartaal ziet BE Semiconductor zich opnieuw genoodzaakt te snijden in het personeelsbestand. Waar het vorig jaar ging om 12 procent van de medewerkers, wil de Duivense machinebouwer nu voor het eind van het jaar voor 13 procent van zijn 1674 personeelsleden ontslag aanvragen. Op jaarbasis moet dit een kostenbesparing van 11 miljoen euro opleveren.

’Feedback van klanten laat zien dat de huidige terugval de ordergroei aan het eind van dit jaar zal beperken‘, legt Besi-topman Richard Blickman uit. ’We verwachten dat de omzet in het vierde kwartaal 25 tot 35 procent lager ligt dan in het derde kwartaal, wat een negatief effect heeft op de winstgevendheid. Daarom willen we het aantal arbeidsplaatsen met 13 procent terugbrengen.‘ De ontslagen zullen grotendeels vallen bij tijdelijke Aziatische productiekrachten, en tijdelijk en contractpersoneel in Europa. Blickman: ’We rationaliseren onze plating-activiteiten om de winstgevendheid te verbeteren en we integreren onze die attach-divisie nog verder.‘ De afgelopen jaren liet Besi die laatste divisie groeien via acquisities van het Zwitserse Esec en het Oostenrijkse Datacon.

In het derde kwartaal van dit jaar boekte Besi een omzet van 74,6 miljoen euro. Dat is een daling van 14,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal en een jaar-op-jaar teruggang van 1,3 procent. De nettowinst kwam uit op 4,3 miljoen euro. Opnieuw beduidend minder dan de 10 miljoen euro uit het tweede kwartaal en de 4,9 miljoen euro uit K3‘11. ’De resultaten zijn minder dan de verwachtingen omdat de industriecondities sneller achteruit zijn gegaan dan we hadden voorzien‘, aldus Blickman. ’Zo is de book-to-bill-verhouding voor de halfgeleiderassemblagemachines dit jaar teruggelopen van 1,4 in mei naar 0,5 in september. Onze orders liepen navenant terug met 46,5 procent kwartaal-op-kwartaal omdat klanten voorzichtig zijn om hun capaciteit nog verder uit te breiden na een significante groei in het eerste halfjaar.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.