Microsure krijgt 2,7 miljoen en nieuwe directeur

Alexander Pil
3 mei 2021

Microsure heeft nog eens 2,7 miljoen euro binnengehaald als verlengde van de tweede kapitaalinjectie van begin vorig jaar. Het budget zal het Eindhovense bedrijf gebruiken voor de klinische uitrol van zijn microchirurgische robotassistent Musa. De investeringsronde werd geleid door Invest-NL. De overige 50 procent van de financiering kwam van de bestaande aandeelhouders Bom Brabant Ventures en durfinvesteerder Innovation Industries, evenals van private investeerder Ten Cate Investeringsmaatschappij.

Met de kapitaalinjectie kan Microsure de klinische uitrol van zijn robotassistent voor microchirurgen versnellen. Foto: Microsure

Musa is ’s werelds eerste klinisch beschikbare, ce-gecertificeerde chirurgische robotassistent voor microchirurgen. Het apparaat is ontwikkeld door een team van ingenieurs en chirurgen, waardoor een oplossing is ontstaan die compatibel is met de huidige operatietechnieken, instrumenten en andere operatiekamerapparatuur. Musa verkleint bewegingen naadloos en filtert trillingen weg om op elk moment tijdens elke microchirurgische procedure voor een vaste hand te zorgen. Dit kan de klinische resultaten voor verschillende microchirurgische handelingen aanzienlijk verbeteren, zoals bij lymfatisch-veneuze anastomose, distaal zenuwherstel, gevasculariseerde weefseltransplantatie en vele andere complexe microchirurgische procedures.

De aanvankelijke geplande klinische uitrol van Musa is door de Covid-19-pandemie ernstig vertraagd. Microsure heeft die gelegenheid aangegrepen om een aantal verbeteringen aan het huidige systeem door te voeren. In de loop van 2022 verwacht het bedrijf zijn geüpdatete oplossing op de markt te hebben.

Nieuwe directeur

Halverwege 2020 benoemde Microsure Sjaak Deckers als nieuwe ceo, om het bedrijf naar de volgende fase van markttoetreding te leiden. Deckers is een ervaren medtech-manager met brede productontwikkelingservaring, als directeur van twee eerdere medische techstarters: GTX Medical en Sapiens, en als venture-partner bij European Healthtech Builder NLC. Hij bekleedde ook senior managementfuncties bij Medtronic, Philips Healthcare en Philips Research, waar zijn laatste functie senior director business development healthcare was.

‘Ondanks de Covid-19-beperkingen hebben onze ingenieurs enorme verbeteringen aangebracht in het huidige Musa-systeem, en ons klinische team heeft verdere praktijkervaring opgedaan met microchirurgie in Nederland’, zegt Deckers. ‘Microsure heeft veel belangstelling gewekt van meerdere belangrijke sites en gebruikers uit heel Europa om ons robot-ondersteunde microchirurgische technologieplatform verder te ontwikkelen. Deze investering zal ons helpen onze verdere klinische validatie en acceptatie op meerdere sites te versnellen.’