Mechatronica&Machinebouw verder als High-Tech Systems

René Raaijmakers
Leestijd: 6 minuten

Mechatronica&Machinebouw maakt dit jaar plaats voor de titel High-Tech Systems. Het is een van de veranderingen die ik als nieuwe hoofdredacteur doorvoer. Voor wie het heeft gemist: Alexander Pil stopte afgelopen jaar als hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw en voor wie het nog niet was opgevallen: ik heb na de zomer van 2022 het stokje van Alexander overgenomen.

René Raaijmakers is hoofdredacteur van High-Tech Systems.

Alexander heeft ruim vijftien jaar bij ons gewerkt. Hij was bij ons – hoe zal ik het zeggen – een buitengewoon prettige collega. Sportief, sociaal, collegiaal en een onafhankelijk denker. Ook is hij gezegend met de eigenwijsheid die nodig is voor het hoofdredacteurschap. Nadat ik Mechatronica&Machinebouw in 2007 was gestart, heb ik het blad na enkele jaren met een gerust hart aan hem overdragen.

Alexander heeft zijn rol vervolgens met glans ingevuld. Mechatronica&Machinebouw werd een echt vakblad met een eigen signatuur. Met alles wat bij zo’n medium hoort: een netwerk trouwe relaties en columnisten en niet te vergeten, adverteerders voor wie het blad een platform is om (potentiële) klanten en medewerkers te bereiken. Mede daardoor groeide Mechatronica&Machinebouw uit tot ons meest succesvolle medium.

Alexander verraste me niet met zijn vertrek. Zijn overwegingen over een nieuwe carrièrestap deelde hij al enkele jaren met me. Ik wist dat het niet eenvoudig zou zijn om een vervanger te vinden voor een hoofdredacteur met vijftien jaar ervaring in de hightech. Een nieuwe opvolger inwerken duurt jaren en voor een technisch georiënteerd blad lukt dat alleen met een bèta. Als iemand ervaren tech-schrijver is, duurt het ook nog eens een paar jaar voordat een hoofdredacteurschap in zicht komt.

Omdat ik eigenaar ben van een uitgeverij (Techwatch) en een trainingsorganisatie (High Tech Institute), verkeer ik in de luxepositie dat ik mijn werk helemaal zelf kan kiezen en indelen. Tech-journalistiek vind ik nog steeds erg leuk en heel bevredigend. Vanaf de oprichting van Techwatch (1999), maar ook High Tech Institute (2011) ben ik steeds blijven schrijven voor zowel Bits&Chips als Mechatronica&Machinebouw. Het was voor mij ook de ideale manier om voeling te houden met de markt.

Laat ik het kort houden: na wikken en wegen besloot ik om de komende jaren het hoofdredacteurschap van M&M zelf te gaan invullen. Om ervoor te zorgen dat ik me puur op de inhoud en het schrijven kan richten, heb ik een nieuwe eindredacteur (Titia Koerten) aangetrokken. Zij helpt me de puntjes op de i te zetten, foto’s te verzamelen en de redactiestroom richting verschillende platforms in goede banen te leiden. Ook hebben we het aantal freelancers uitgebreid. Een vacature voor een extra tech-journalist blijft openstaan.

Toegegeven, het keurslijf met dwingende deadlines was best zwaar in het eerste halfjaar. Van de andere kant beviel de intensiteit me wel. Die eerste maanden hebben verschillende inzichten opgeleverd en dat heeft geleid tot een aantal beslissingen. Het kiezen van een nieuwe titel is niet de belangrijkste, maar wil ik wel graag uitleggen. High-Tech Systems vat voor mij beter samen waar we over schrijven. Daar ligt ook mijn eigen interesse: bij alles wat er komt kijken om hightech producten succesvol naar de markt te brengen. Met de nadruk op succesvol, want als het gaat om geslaagde business in de hightech, dan gaat het niet alleen om technische excellentie. Menselijke, maatschappelijke en financiële aspecten zijn minstens even belangrijk. Goede ideeën en technologie zijn mooi, uitvoering is alles.

Mijn eigen fascinatie zit ‘m ook niet zozeer in de techniek zelf, maar veel meer in de manier waarop mensen ermee omgaan. Dan heb ik het over de creativiteit van ontwikkelaars en product designers, over effectief samenwerken, teamspirit en de ambitie om de wereld te veroveren. En ja, ook falen. Mislukte projecten en ondernemingen zijn voor mij minstens even fascinerend, vooral omdat we er veel van kunnen leren.

Ik wil er hier niet te lang bij stil blijven staan, maar voor wat betreft het leren van fouten zie ik een functie voor een medium als High-Tech Systems. Een carrière in de hightech betekent altijd vallen en opstaan, maar ik ben ervan overtuigd dat mensen in technische industrieën veel fouten kunnen voorkomen als ze beter op de hoogte zijn van fouten die al door anderen zijn gemaakt.

In de nieuwe formule wil ik in de eerste plaats voorrang geven aan kwaliteit en niet aan kwantiteit. In de High-Tech Systems nieuwsbrief en online betekent dat meer duiding bij het nieuws. Ook een strengere selectie: persberichten namen we al nooit klakkeloos over, maar we zullen hierin nog selectiever zijn.

High-Tech Systems magazine zal op papier slechts vier keer per jaar verschijnen. Mijn ambitie is een blad te maken waar niemand in de hightech omheen kan. Erg leuk om zelf weer eens een magazine in de steigers te zetten.

Nog enkele beslissingen: het harde nieuws brengen we alleen online en in de nieuwsbrief. Dit element verdwijnt uit het printmagazine. In M&M drukten we altijd nog het belangrijkste ingekorte nieuws af van de afgelopen maand. Daar stoppen we nu mee. In het fysieke blad brengen we opinie, achtergrondverhalen en interviews over hightech systeem- en machinebouw. De focus ligt op het informeren over belangrijke trends en ontwikkelingen. De onderwerpen kunnen stevig zijn, maar we dienen ze op een leesbare en toegankelijke manier op. De artikelen uit het printmagazine komen na publicatie ook online beschikbaar.

Wie een succesvol product wil maken, dient zich te verdiepen in de klant. Dat ben jij, gewaardeerde lezer, in de eerste plaats. Als ik daarbij probeer om in jouw schoenen te gaan staan, dan duikt het volgende beeld op:

Je werkt in de hightechindustrie en hebt in de meeste gevallen een dieptechnische achtergrond in disciplines als software, werktuigbouwkunde, optica of elektronica. Je bent een zogenaamde T-professional: naast een of zelfs twee specialismes verdiep je je ook in de disciplines van de collega’s waarmee je werkt.

Verder heb je een leidende rol of hebt in ieder geval de ambitie om een carrièrepad te kiezen waarbij je teams, projecten of grotere groepen coacht of aanstuurt. Kern is dat jij beslist of adviseert bij de ontwikkeling van hightech systemen en dat je je betrokken voelt om ook succesvol te zijn in de markt of de maatschappelijke bijdrage die je hiermee levert: van de eerste ideeën tot en met introductie, ingebruikneming, onderhoud en de hele levenscyclus van een product of productiemiddel.

Je bent breed geïnteresseerd, maar vanuit je vak ook genoodzaakt om de ontwikkelingen goed bij te houden. Dan gaat het niet alleen over techniek, maar ook over duurzaamheid, energie, schaarste van materialen, ontwikkelingen in informatietechnologie, softwaretooling en productieautomatisering.

Al die kennis helpt je bij het maken van scherpe keuzes. Bijvoorbeeld over zelf ontwikkelen of standaard componenten inkopen; over mensen inhuren of deelprojecten helemaal uitbesteden. De grote gemene deler is dat jouw keuzes en die van je team van grote invloed zijn op het zakelijke succes van het bedrijf waar je werkt.

Zelf heb je te maken met zeer diverse stakeholders: klanten, collega’s in vele technische disciplines, marketeers, financials, mensen in de productie of assemblage, toeleveranciers, management enzovoort. Je interesseert je van nature in nieuwe ontwikkelingen. Niet alleen voor een goed inhoudelijk gesprek tijdens de lunch of koffieautomaat, maar ook om ervoor te zorgen dat de systemen of producten waaraan je werkt, slagen.

Ben jij zo iemand? Dan beleef je plezier aan een blad als High-Tech Systems. Daarmee houd je op een prettige manier voeling met technische trends, maatschappelijke ontwikkelingen, de keuzes en bewegingen van bedrijven en daarmee zie jij hoe mensen bij andere hightechbedrijven opereren, denken en keuzes maken.

Als je de hightechindustrie wilt versterken door bij te dragen aan dit blad in de vorm van columns, achtergrondverhalen enzovoort, neem dan contact met mij op.

René Raaijmakers