Hoe ‘De Architecten van ASML’ in China belandde en binnen een kwartaal zijn vierde druk beleefde

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Binnen een kwartaal zijn er in China ruim 20 duizend exemplaren verkocht van de Chinese versie van ‘ASML’s Architects’. Uitgever Posts & Telecom Press meldt dat het boek inmiddels zijn vierde druk beleeft.

Hoe belandde het boek in China? Twee personen speelden daarin een cruciale rol. De een woont in Nederland en heet Guoqiao Tao. Het is een semiconveteraan, die al ruim dertig jaar in de Nederlandse halfgeleiderindustrie werkt, momenteel bij Ampleon. Guoqiao was begin jaren tachtig een van de eerste Chinezen die in Nederland kwam studeren. De andere is de vertaler, Mr. Jiefan Jin. Mr. Jin is een bekende techblogger in China wiens artikelen zich richten op software en de halfgeleiderindustrie.

Ruim twee jaar geleden sprak Guoqiao Tao op de Bits&Chips RF Conference de auteur René Raaijmakers aan over zijn ASML-boek. Guoqiao (spreek uit als samentrekking van het Engelse go en het Italiaanse ciao) had het boek gelezen en vond dat het ook in China moest worden uitgegeven. ‘Ik wil graag dat het verhaal wordt gelezen’, zei Guoqiao tegen Raaijmakers. ‘ASML is een geweldig bedrijf. Het staat nu in de spotlights en velen zijn erin geïnteresseerd. Jij beschrijft niet alleen de glorietijden, maar ook over de moeilijke begintijd, waarin keuzes gemaakt zijn in strategie en technologie. Die zijn leerzaam. Voor mij ook.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.