Luiks hyperspectraal instrument aan boord Esa-microsatelliet

Alexander Pil
14 december 2021

Amos, een Luiks bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerp en de fabricage van geavanceerde optische instrumenten, en de Europese ruimteorganisatie Esa hebben een contract getekend voor de bouw en kwalificatie van Amos’ eerste vluchtmodel van een geavanceerde compacte hyperspectrale imager, genaamd Elois. Mede dankzij de financiële steun van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) zal dit project de payload opleveren die OHB Sweden zal integreren op een Innosat-platform dat in 2024 wordt gelanceerd.

De hyperspectrale imager van Amos komt aan boord van de microsatelliet die wordt ontworpen voor OHB. Beeld: OHB Sweden

Amos heeft, gebruikmakend van zijn ervaring in optisch ontwerp en productie van vrijevormoptica, een compact en lichtgewicht hyperspectraal instrument ontwikkeld dat speciaal is bedoeld voor microsatellieten. De Elois combineert een brede aftaststrook (70 km), een breed spectraal bereik (VIS-NIR-SWIR), hoge spectrale en ruimtelijke resoluties en goede radiometrie. Amos zegt deze prestaties te kunnen bereiken dankzij de integratie van verschillende technologische innovaties, zoals zijn multiblazed vrijvorm diffractierooster.

Amos-directeur Philippe Gilson: ‘We hebben een lange staat van dienst in het leveren van geavanceerde ruimtehardware aan grote systeemintegrators, van complexe spiegels tot complete optomechanische subsystemen. Onze Elois is het beste van twee werelden: grootschalige institutionele missiemogelijkheden gevangen in een vormfactor die geschikt is voor het soort microsatellieten dat wordt overwogen door New Space-startups en opkomende ruimtevaartnaties. Met deze eerste in orbit demonstration effenen we de weg voor een reeks hoogwaardige aardobservatiecamera’s waarmee we bijdragen aan het beter zien, begrijpen en reageren op de vele veranderingen die onze planeet beïnvloeden.’