Leids zonnepaneel succesvol getest met ruimtevaartuig Nasa

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Airbus Defence and Space Netherlands in Leiden, het voormalige Dutch Space, heeft het kwalificatiemodel afgeleverd van het zonnepaneelsysteem dat het ontwikkelt voor het nieuwe bemande ruimtevaartuig Orion. Deze testversie is maandag geslaagd voor de deployment-proef in Nasa’s Plum Brook Station-faciliteit in Sandusky, Ohio. Het model bestaat uit één echte vleugel met zonnepanelen, die zich tijdens de kwalificatietest met succes geheel heeft ontvouwd, en drie dummywings.

Met het Orion-programma wil Nasa astronauten verder de ruimte in brengen dan ooit, en ook weer terug. In 2017 staat een onbemande vlucht rond de maan gepland, gevolgd door bemande missies naar een asteroïde in 2025 en naar Mars in 2030. Voor de lancering heeft Nasa een enorme raket ontwikkeld. Dit Space Launch System (SLS) zal het Orion-ruimtevaartuig voorbij de low earth orbit brengen (de baan op enkele honderden kilometers boven de aarde, waarin ook het internationale ruimtestation ISS zijn rondjes draait) en voorbij de maan. De Orion bestaat uit drie delen: het Launch Abort System (LAS) bovenop, de module voor de bemanning in het midden en de European Service Module (ESM) onderop.

In opdracht van Esa werkt Airbus Defence and Space aan de ESM, die kritieke functies voor het ruimtevaartuig verzorgt zoals de energievoorziening, de lucht- en wateropslag, de voortstuwing en de warmtehuishouding. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse ruimtemissie hiervoor vertrouwt op een Europees systeem. Om aan te tonen dat de ESM de vijandige omstandigheden kan doorstaan van een tocht voorbij de maan, onderwerpt Nasa de module de komende maanden aan een reeks dynamische proeven, waaronder akoestische, vibratie- en schoktests.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.