TNO werkt samen met Esa aan terabit/s telecomsatellieten

Collin Arocho
Leestijd: 1 minuut

TNO is klaar om aan de slag te gaan in fase twee van het project Terabit Optical Communication Adaptive Terminal (Tomcat) met de European Space Agency (Esa). Naast TNO brengt Esa verschillende grote namen van Nederlandse hightech en ruimtevaart samen, waaronder Airbus Defence and Space Netherlands, Demcon en Hittech Multin. Het doel van het project is om lasercommunicatie met hoge doorvoer tussen grondstations en satellieten mogelijk te maken om datatransmissiesnelheden tot 1 terabit per seconde te realiseren – ongeveer honderd keer sneller dan de verwachte transmissiesnelheden van 5g.

Sleuteltechnologieën in Tomcat zijn onder meer adaptieve optica met hoge bandbreedte, thermisch stabiele optomechanica, krachtige fotonica en optische transceivers met hoge doorvoer. Een van de innovatieve elementen van dit systeem is het vermogen om het laserlicht vooraf te corrigeren met adaptieve optiek. Als licht beweegt tussen het aardoppervlak en de ruimte wordt het vervormd door de schommelingen in de atmosfeer. Tomcat meet de vervorming van het ontvangen laserlicht van de satelliet en door de inverse van deze vervorming toe te passen op het doorgelaten licht, kan een robuuste communicatieverbinding tot stand worden gebracht.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.