Krijg subsidie om ketensamenwerking te verbeteren

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

In het Europese project Market4.0 wordt een digitale omgeving ontwikkeld voor de samenwerking tussen maakbedrijven en technologische toeleveranciers. Ook kennis- en onderzoeksinstellingen kunnen toegang krijgen tot het platform. Market4.0 wordt ingericht voor drie focusgebieden: hightech apparatuur, metaalbewerking, en plastic en composieten. Bedrijven kunnen samen met hun ketenpartners subsidie krijgen als ze aan dit initiatief willen deelnemen. Subsidieaanvragen zijn mogelijk vanaf 1 maart tot en 29 mei 2020.

Market4.0 wordt gesubsidieerd met geld vanuit Horizon 2020, een groot Europees onderzoeks- en innovatieprogramma. Het is opgezet zodat maakbedrijven sneller en betrouwbaarder kunnen samenwerken. Door op een gecontroleerde manier meer data te delen in de keten, zou er meer transparantie kunnen ontstaan, waardoor makkelijker kan worden geïnnoveerd. Veel mkb’ers lopen er nu tegenaan dat het uitwisselen van gegevens in de keten hoge kosten en grote veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Deelname aan Market4.0 zou dit moeten vergemakkelijken. Op dit moment is er al een omgeving gebaseerd op het Fieldlab Smart Connected Supplier Network en de onderliggende International Data Spaces-standaard (IDS) voor datadeling. Binnenkort wordt dit uitgebouwd met geavanceerde functionaliteiten zoals simulaties, vr/ar, digital twinning en supply chain visibility.

Binnen Market4.0 is plek voor veertien projecten die 50 of 100 duizend euro funding kunnen krijgen. Naar verwachting starten de eerste gefinancierde projecten rond augustus 2020.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen