Hogedrukhydrauliek in synchroon positioneersysteem Holmatro

Leestijd: 8 minuten

Voor het nauwkeurig optillen van lange betonnen bakken voor de bouw van een nieuw ondergronds spoortraject in Brussel ontwikkelde Holmatro een modulair hydraulisch synchroon positioneersysteem. Voor het eerst combineert het bedrijf hierin hogedrukhydrauliek met digitale besturingstechniek. De positioneerafwijking bedraagt slechts een millimeter per cilinder zodat tijdens het heffen en dalen geen ontoelaatbare spanningen in de constructie optreden.

De Schuman-Josaphat-spoortunnel die de Belgische aannemer CEI–De Meyer momenteel in Brussel bouwt, is onderdeel van een nieuwe rechtstreekse spoorverbinding tussen de hoofdstad en luchthaven Zaventem. In het nieuwe tracé worden zesentwintig betonnen spoorbakken met een lengte van negentig meter en een gewicht van vierhonderd ton direct gestort in de tunnelschacht. De betonnen gevaartes moeten na het uitharden worden opgetild om er trillingdempers onder te kunnen plaatsen. De bovenliggende gebouwen ondervinden dan straks geen last van de treinen en metro’s die eronderdoor razen.

Dat laatste is belangrijk want het tracé doorkruist het hart van de Europese wijk met tal van bestaande constructies, waaronder het Berlaymont-gebouw (het hoofdkantoor van de Europese Commissie), een andere spoortunnel en diverse historische woningen. Stringente eisen aan onder meer de toegankelijkheid van het gebied maken dat de constructiewerken snel en vlekkeloos moeten verlopen. Aan de andere kant moest Bam-onderdeel CEI-De Meyer de overlast voor de omgeving minimaliseren door gebruik te maken van zeer krap bemeten toegangen tot het ondergrondse werk. Voor de toeleveranciers van betonconstructies en materieel betekende dit een interessante uitdaging omdat ze naar veel compactere oplossingen moesten zoeken. De ingebruikname van de nieuwe tunnel in Brussel is voorzien voor midden 2014.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.