Fraunhofer maakt industrie veerkrachtig in onzekere tijden

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Opgericht in 2017 kijkt het Fraunhofer Project Center op de campus van de Universiteit Twente terug op vijf jaar van intensieve contacten met de maakindustrie en de wetenschap. Zeker de pandemie heeft veel productieketens sterk onder druk gezet, en gedwongen om niet alleen snelle aanpassingen door te voeren om te overleven, maar ook te kijken naar een langetermijnvisie, aldus wetenschappelijk directeur Ian Gibson. FPC is klaar voor de volgende stap: een eigen pand nabij de campus, waar onder meer de kracht van Industrie 4.0-oplossingen wordt gedemonstreerd. Ook kondigt het een nieuwe identiteit aan: het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing (FIP-AM@UT).

Fraunhofer Project Center is een samenwerking van Fraunhofer Institut für Produktions Technologie (IPT, Aken) met de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool. Het richt zich op oplossingen voor de maakindustrie, bijvoorbeeld door de kloof te dichten tussen een kansrijk hightech idee en een productieomgeving die dit idee tot een succesvol product maakt. Een voorbeeld is de fotonica. Hoe maak je daar de stap van het produceren van enkele chips, in marktniches, naar grote series die volgens een vaste standaard worden gemaakt? FPC heeft onder meer geholpen met de ontwikkeling van een flexibele productiemachine. Het center kan ook bestaande productieketens helpen innoveren, door bijvoorbeeld 3D printing te introduceren.

Aanpassingsvermogen

De coronapandemie was een harde leerschool voor veel maakbedrijven. In veel gevallen moesten ze snel handelen om te kunnen overleven, doordat bijvoorbeeld toeleveringsstromen stil kwamen te vallen, grondstoffen en transport snel in prijs stegen of personeelstekorten ontstonden. Ook een lokaal georiënteerd productiebedrijf werkt in een mondiaal speelveld, is eens te meer gebleken: het kan bijvoorbeeld slachtoffer worden van het tekort aan chips. FPC kan bedrijven helpen met een langetermijnvisie die hen meer veerkrachtig maakt onder deze extreme omstandigheden. Bijvoorbeeld door alle processen door te lichten en meer transparant en intelligent te maken: dat is ook de essentie van Industrie 4.0, met veel directere communicatie tussen toeleverancier, producent en afnemer, gebruikmakend van technieken als artificial intelligence.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen