FMTC krijgt 16,5 miljoen subsidie

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Vlaamse minister van Economie Patricia Ceysens maakt de komende vier jaar 16,5 miljoen euro vrij voor het FMTC. Het mechatronicacentrum uit Heverlee wil met het budget het aantal onderzoekers verdubbelen naar zestig. Ook spreekt het de ambitie uit om op het Europese podium mee te spelen.

’Het is vandaag meer dan ooit aan de orde om te investeren in innovatie en om de ambitie te koesteren om in bepaalde sectoren tot de Europese of zelfs wereldtop te behoren‘, vindt Ceysens. ’Het is de samenwerking tussen bedrijven enerzijds en tussen bedrijven en kennisinstellingen anderzijds die de succesformule bepalen van het FMTC. De extra middelen die we inzetten, beschouw ik als een investering in de toekomst van de Vlaamse mechatronicasector.‘

Het FMTC heeft drie onderzoeksterreinen gedefinieerd: ecologische, flexibele en intelligente machines. In het eerste domein willen de aangesloten bedrijven de milieu-impact van hun machines drastisch terugschroeven door de ontwikkeling van nieuwe controlemechanismes, actuatoren en systemen. In het tweede domein gaat het FMTC technologieën ontwikkelen om de flexibiliteit en de modulariteit van machines te verbeteren. In het laatste domein mikken de Heverleeërs op technologieën die de intelligentie van machines verhogen. Hier gaat het om sensoren, signaalverwerking en kunstmatige intelligentie. Op alle drie de terreinen wil het FMTC een ’absolute Europese technologieprimeur‘ ontwikkelen: energie-efficiënte elektromechanische aandrijvingen, draadloze controlearchitecturen om bijvoorbeeld robots aan te sturen en intelligente zelfdiagnose voor machines.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.