FMTC drijft sensor draadloos aan bij 27 MHz

Clara Dorrepaal
Leestijd: 3 minuten

FMTC heeft een voeding gemaakt die bekabeling van sensoren in mobiele onderdelen van machines overbodig maakt. Door twee luchtgekoppelde spoelen op een frequentie van 27 MHz af te stemmen wisten de onderzoekers in een kleine ruimte een draadloze vermogensoverdracht met een rendement van 20 tot 25 procent te bereiken.

Bekabeling van sensoren op snel bewegende delen van machines slijten vaak snel en zijn veelal moeilijk of in het geheel niet te installeren. Daarom startte FMTC samen met de Eindhovense vestiging van Imec, Sirris, de Katholieke Hogeschool Brugge Oostende en industriële partners in Vlaanderen het onderzoeksproject Mobile sensors. Hierin kwamen zowel vermogensoverdracht als draadloze communicatie aan de orde. Voor de draadloze vermogensoverdracht is nu een prototype gereed.

Ludo Somers van Sirris: ’We stelden ons ten doel een sensor te bedenken die in een optische scanner past. Voor de vermogensoverdracht was een ruimte beschikbaar van 1 bij 2 centimeter.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.