ECN en Keytec spuitgieten superhittebestendige componenten

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

ECN heeft een extreem thermoshockbestendig materiaal voor kernfusietoepassingen ontwikkeld dat met spuitgieten wordt vormgegeven. Keytec en ECN hebben een licentieovereenkomst getekend waardoor Keytec via dit proces hoogwaardige materialen (hoogsmeltend en slijtvast) kan maken en leveren. Hoewel het proces is ontwikkeld voor kernfusietoepassing, is het ook geschikt voor tal van andere hogetemperatuur- en afschermingstoepassingen, aldus de twee partijen.

Wolfraam en molybdeen zijn poedermetallurgische materialen die optimaal blijven tijdens extreme warmtebelasting. ECN heeft een poedermetallurgische variant van het spuitgietproces ontwikkeld voor de productie van wolfraam componenten, die onder extreme warmtebelastingen superieure eigenschappen vertonen. Het materiaal is met yttrium gedoteerd. Tests bij een geabsorbeerd vermogen van 1,13 GW/m2 gedurende duizend cycles van 1 ms leiden niet tot scheurvorming. Met name de vervormbaarheid, de buigsterkte en de hardheid van het materiaal zijn geoptimaliseerd. Het materiaal is zeer homogeen en vertoont een fijne microstructuur, dezelfde in drie dimensies. Ook vertoont het geen rekristallisatie tussen 1200 en 1440 graden Celsius, maar is het stabiel tot ruim boven 2000 graden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.