Besi krijgt opnieuw klappen

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

BE Semiconductor Industries heeft in het laatste kwartaal van 2008 een omzet neergezet van 30,6 miljoen euro. Dat is ruim 13 procent minder dan in het derde kwartaal en maar liefst 30 procent minder dan in dezelfde periode in 2007. De laatste drie maanden van 2008 brachten ook een stevig nettoverlies met zich mee. Besi verloor 3,9 miljoen euro waar het een jaar eerder nog 0,4 miljoen winst maakte.

Het slechte economische klimaat van de afgelopen maanden weegt zwaar op Besi‘s jaarcijfers. Over heel 2008 scoort de Duivense machinebouwer een omzet van 149,4 miljoen euro, een daling van iets meer dan 10 procent in vergelijking met 2007. Netto draaide het bedrijf een verlies van 33,5 miljoen euro. Als je de kosten voor herstructurering, afname van goodwill en afschrijvingen niet meerekent, schrijft het nog altijd 3,9 miljoen in het rood.

’Ongekende onrust en onzekerheid op de financiële markten hebben de wereldwijde economie drastisch verzwakt en zijn direct van invloed op onze business‘, zegt Besi-topman Richard Blickman. ’In de tweede helft van 2008 daalde de vraag naar onze assemblageapparatuur significant omdat onze klanten orders uitstelden of annuleerden. Het orderboek halveerde bijna ten opzichte van het eerst halfjaar. In de eerste negen maanden konden we nog ongeveer breakeven draaien, maar het laatste kwartaal gooide roet in het eten.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.