Yokogawa bestuurt opslagfaciliteit vliegwielenergie

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Yokogawa heeft het besturingssysteem geleverd voor de eerste Europese opslagfaciliteit voor hybride vliegwielenergie. De opslag is gevestigd in het Ierse Rhode en werd recent geopend door de eigenaar en beheerder Schwungrad Energie. Het hybride energieopslagsysteem is door Schwungrad Energie ontwikkeld in samenwerking met de faculteit Natuurkunde & Energie van de Universiteit van Limerick. De Ierse netwerkoperator zet het systeem in als demonstratieproject voor zijn Smart Grid-programma.

Het project omvat twee 160 kW Beacon Power-vliegwielen en Hitachi Chemical-batterijen met een maximaal vermogen van 160 kW. De maximale importcapaciteit van de plant bedraagt 400 kVA; bij oplevering bedraagt de exportcapaciteit 422 kVA. Het vliegwielsysteem kan zeer snel een energieoverschot uit het grid opnemen en weer genereren op het moment dat gridoperators de energie nodig hebben. Voor opslag op langere termijn worden batterijen toegepast. Het hybride systeem wordt ingezet om storingen te voorkomen op momenten waarop onverwacht veel vraag naar energie is of de energievraag en -aanbod plotseling sterk veranderen. De plant zal naar verwachting na realisatie in februari worden getest. De ‘energiefabriek’ van Schwungrad Energie wordt de eerste veldtest van een hybride vliegwiel energieopslagsysteem in Europa.

Yokogawa leverde de high speed FA-M3V-controller en de Fast/Tools Scada-software voor het monitoren en besturen van de hoeveelheid energie die wordt opgeslagen in de vliegwielen en het laden en ontladen van de loodzuurbatterij. Verder leverde Yokogawa het Exaquantum-plantinformatiemanagementsysteem waarmee Schwungrad Energie de plantgegevens kan opslaan, analyseren en eenvoudig omzetten naar bruikbare, hoogwaardige informatie. Verder verzorgde het bedrijf ook de engineering, installatie en ingebruikname van deze systemen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen