Wientjes op de bres voor technologische topinstituten

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het kabinet moet 500 miljoen euro extra uittrekken om de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen te subsidiëren. Ondernemingen die onderzoekscapaciteit inhuren bij universiteiten of andere publieke onderzoeksorganisaties zouden daarvoor fiscale aftrekmogelijkheden moeten krijgen. Dat heeft VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes vorige week gezegd tijdens de Innovatielezing op de Universiteit Twente.

De 500 miljoen komt bovenop de 1,5 miljard euro bestaand onderzoeksgeld die de overheid verdeelt over negen topsectoren, waaronder Energie en Hightech, om het Nederlandse onderzoek ’commerciëler‘ te maken. Teams van ambtenaren, ondernemers en wetenschappers brengen daarover in juni advies uit aan minister Verhagen, die na de zomer knopen doorhakt. Volgens Wientjes kijkt het ministerie van Financiën momenteel naar de plannen. Bij een positief oordeel zou het voorstel kunnen worden meegenomen in de overwegingen van de minister.

Wientjes schaarde zich aanvankelijk vierkant achter het regeerakkoord, inclusief bezuinigingen op onderzoek en onderwijs, maar kwam daar snel op terug. Hij bleek bereid om een deel van de belastingverlaging voor het bedrijfsleven in te leveren om technologische topinstituten op de been te houden. Nu steekt hij het anders in, en wil hij dat de overheid het geld op tafel legt. Die zou dat kunnen betalen uit geschrapte subsidies.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.