Wetenschapsbeleid grondig op de schop

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

De wetenschap moet meer focus aanbrengen en zich meer in dienst stellen van de samenleving. Dat is de boodschap van de onderwijsbewindslieden Bussemaker en Dekker, die vandaag de contouren bekendmaakten van hun wetenschapsbeleid. ‘De Nederlandse wetenschap behoort tot de internationale top, maar om deze toppositie verder te versterken moeten we nu strategische keuzes maken en dat betekent dat je niet langer alles kunt blijven doen. De maatschappelijke meerwaarde van wetenschap moet maximaal vergroot worden, dat kan in de vorm van onderwijs, valorisatie en economische toepassingen’, aldus staatssecretaris Dekker.

Wetenschappers, universiteiten, hogescholen en het bedrijfsleven gaan samen met maatschappelijke organisaties en betrokken burgers de Nationale Wetenschapsagenda bepalen. Hierin komen de thema’s waar de wetenschap zich de komende jaren op moet gaan richten, en deze worden leidend voor de toekenning van financiering door NWO. Ook andere geldpotjes worden in lijn gebracht met de ambities van de Wetenschapsagenda, die elke zeven jaar zal worden vernieuwd.

Bussemaker en Dekker willen ook samenwerking stimuleren, met name tussen verschillende disciplines. Om verkokering tegen te gaan, komen programmering en verdeling van het budget bij NWO daarom bij een centrale raad van bestuur te liggen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.