Waarom wordt kennis niet overgedragen?

Lucas Wintjes is vicepresident Sales Factory Automation bij Bosch Rexroth.

Leestijd: 3 minuten

Een werknemer gaat met pensioen, wordt tijdens een borrel hartelijk bedankt, krijgt een cadeautje en verdwijnt vervolgens compleet van het toneel. Weg kennis. Weg ervaring. De opvolger begint de week erop en weet nog van niets. Waarom is die kennis niet overgedragen? Een ander fenomeen is dat werknemers het vlak voor hun pensioen ‘wel geloven’. Ze zitten de rit uit, maar de bevlogenheid is eraf. En dat terwijl de pensioenleeftijd stijgt. Hoe houd je die medewerkers gemotiveerd?

Ziehier twee vragen die regelrecht inhaken op het probleem van een toenemend tekort aan technici. Het is goed om te zien dat de meeste technische opleidingen eindelijk weer eens vol zitten. Maar lost dit het probleem van een tekort aan technici op? Nee. Althans niet op korte termijn, want het gat tussen theorie en praktijk is nog steeds gapend groot. Voordat we in de praktijk echt iets aan de huidige studenten hebben, zijn we zo maar zes, zeven jaar verder en dan zijn er alweer tienduizenden vacatures bij gekomen.

Bedrijven grijpen dus in. Bedrijfsscholen zijn terug om het verdwijnen van ambachtelijke vaardigheden tegen te gaan. Ook starten bedrijven ‘academies’ en ‘traineeprogramma’s’ om veelbelovende afgestudeerden binnen te halen, te begeleiden en klaar te stomen voor een baan. Op basis van competenties selecteren we bij Bosch Rexroth veelal net afgestudeerde mensen en die sturen we naar projecten in binnen- en buitenland. Daarbij worden ze intensief begeleid door ervaren mentoren. Punt is dat jonge mensen veelal superenthousiast zijn, keihard werken maar nog geen ervaring hebben. Die kwaal gaat echter vanzelf over en onze traineeprogramma’s helpen de genezing te versnellen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen