Waar verdient de bv Nederland zijn geld nog?

Sam Helmer is business development manager bij TNO High Tech Systems & Materials.

Leestijd: 3 minuten

De meest onsympathieke karaktertrek van ingenieurs is dat ze denken dat ze overal verstand van hebben. Verklaarbaar is deze karaktertrek wel: Al op de middelbare school waren de toekomstige ingenieurs wel in staat om hun alfa- en gammaklasgenootjes te begrijpen, terwijl dat andersom eigenlijk maar weinig voorkwam. Als vanzelf ontstond zo het zelfbeeld, dat ze als bèta gewoonweg ’beter‘ waren dan de andere mensen. En dat vakgebieden van die andere mensen dus ook maar simpel waren. Zo ook het vak Economie. Dat deed je er als bèta wel even bij. Rekenen kon je toch al en dat beetje redeneren lukte ook wel. Altijd handig voor als je later ’in het bedrijfsleven‘ zou gaan werken.

Zo ook ondergetekende ingenieur. Bij mijn eerste baan in de researchafdeling bij een grote OEM in het zuiden van het land, riep ik al snel dat ik die marktonderzoeken ’er wel even bij deed‘. En toen ik voor die marktonderzoeken moest samenwerken met onze salesmensen, vond ik het maar raar dat ze zich zo belangrijk vonden. Hoe moeilijk kon dat sales nou zijn?

Overtuigd van mijn eigen kunnen nam ik als tweede baan een salesfunctie bij een hightechtoeleverancier aan. Ik zou ze wel eens even laten zien hoe het moest… Drie jaar later kwam ik nederig naar buiten. Wat was dat verkopen een echt vak gebleken. Continu keuzes maken over hoeveel tijd en energie je in welke potentiële klant moet steken. Continu kosten maken zonder dat je weet of je die terugverdient. Continu een beslissing al moeten nemen voordat je lekker rustig kon ’berekenen‘ wat de ideale oplossing was.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.