Volop robottoernooien in april

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Deze maand worden er drie grote robottoernooien gespeeld. Vandaag begint het Robocup Portugal Open, een belangrijke testcase voor het WK Robocup in het Chinese Hefei in juni. Het Eindhovense robotvoetbalteam Tech United won het toernooi de afgelopen twee jaar en verwacht ook dit jaar hoge ogen te kunnen gooien. De regels zijn dit jaar namelijk aangepast. Hard inkomen, de robot aan de bal van achter aanvallen, inworpen uitlokken, vorig jaar mocht het allemaal nog in de Middle Size League, de koningsklasse van Robocup. Door nieuwe regels zullen de scheidsrechters dit jaar eerder een kaart trekken en dat lijkt in het voordeel van de technisch spelende teams zoals Tech United. ‘Onze concurrenten hebben vast niet stil gezeten. Zij zullen vast ook meer de pass hanteren. Dus het blijft spannend’, verwacht de nieuwe teamcoach en TUE-studente Lotte de Koning. De Eindhovense studenten en onderzoekers voerden ook dit jaar weer verbeteringen door om de concurrentie voor te blijven. Ze verbeterden onder meer softwarematig de dieptepass over de grond en het doortikken van de bal. Ook kwamen er sneller oplaadbare batterijen met meer capaciteit, want de oude accu’s waren bij uitlopende wedstrijden een ernstige bottleneck.

Van 24 tot en met 26 april doet de TUE-zorgrobot Amigo mee in de @Home-competitie op de German Open Robocup in het Duitse Magdeburg. Vorig jaar behaalde Amigo er de tweede plaats. Het Eindhovense team verbeterde het afgelopen jaar vooral de software. De spraakherkenning werd stukken beter en gesprekken tussen mens en robot verlopen daardoor sneller. Bovendien zijn het wereldmodel van de robot en het navigatiesysteem verbeterd, waardoor Amigo natuurlijker en vlotter beweegt. Ook het Groningse Borg-team zal deelnemen aan deze competitie. Dat team van Rijksuniversiteit Groningen bivakkeert op dit moment in Iran waar het meedoet aan een andere Robocup-wedstrijd.

Het Brabantse Team Rembrandts reist eind april af naar St. Louis in de VS voor de First Robotics Competition. Dat is een flink Amerikaans georiënteerde maar internationale robotcompetitie voor scholen. Deelnemende teams hebben begin dit jaar te horen gekregen wat de opdracht van deze editie zal worden – het verzamelen en stapelen van kratten – en moesten binnen zes weken een werkende robot in elkaar sleutelen. Team Rembrandts bestaat uit vijfendertig studenten van de Fontys Hogescholen en vijf leerlingen van het Zwijsencollege in Veghel.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen