Vlaamse maakbedrijven klaar voor Industrie 4.0

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Om zicht te krijgen op de impact van nieuwe technologieën en van Industrie 4.0 op de maakindustrie voerde PWC België, in samenwerking met Flanders Make, een breedvoerig onderzoek uit. Hieruit blijkt vooral dat de maakbedrijven in Vlaanderen klaar zijn voor de transformatie als gevolg van Industrie 4.0, maar zich wel bezorgd tonen over de vraag of ze de juiste talenten zullen kunnen aantrekken.

Het is de eerste keer dat in België dergelijk diepgaand onderzoek gedaan werd naar de impact van Industrie 4.0. Het onderzoek gebeurde op basis van diepte-interviews bij dertig ondernemingen, die samen een omzet hebben van 16,4 miljard euro en meer dan 33 duizend mensen tewerkstellen. Uit de antwoorden blijkt dat 93 procent van de respondenten erkent dat Industrie 4.0 een aanzienlijke transformatie van hun business inhoudt en voor betere resultaten kan zorgen. Zo verwachten ze door de technologische vernieuwingen de kosten elk jaar met gemiddeld 2,5 procent te kunnen terugdringen, en verwachten ze een jaarlijkse verhoging van de efficiëntie met 2,4 procent. Dat kan onder meer door data vanuit de onderneming, die kunnen verzameld worden door sensoren en erp-systemen, te combineren met informatie die afkomstig is van andere partners uit de waardeketen.

De resultaten van het onderzoek bevestigen alvast ook dat geen enkel industrieel bedrijf het zich kan veroorloven om geen rekening te houden met de fundamentele veranderingen als gevolg van Industrie 4.0. ‘Bij onze maakbedrijven staat de digitale transformatie hoog op de agenda’, zegt Peter Vermeire, partner bij PwC België. ’83 procent is actief aan het bekijken hoe ze het concept kunnen implementeren in hun business- en operationele strategie, al verwijzen ze zelf niet altijd expliciet naar het begrip Industrie 4.0. De helft van de bedrijven waarmee we hebben gepraat, heeft de belangrijkste strategische actiepunten uitgezet, en 86 procent vindt dat ze zeker op gelijke voet staan met hun concurrenten of zelfs voorsprong hebben als het gaat over Industrie 4.0.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.