Verkopen halfgeleidermachines op pauze, maar nieuw record in 2025 verwacht

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Na een krimp van 6,1 procent dit jaar en een overgangsperiode in 2024 zal de totale wereldwijde verkoop van apparatuur voor halfgeleiderfabricage een nieuw hoogtepunt bereiken van 124 miljard dollar, voorspelt Semi. De opleving drijft op capaciteitsuitbreidingen, de bouw van nieuwe fabs en een grote vraag naar geavanceerde technologieën en oplossingen in de frontend- en backendsegmenten.

Bron: Semi

Na een recordomzet van 94 miljard dollar vorig jaar, zal het wafer-fab-equipment (WFE)-segment, dat wafer processing, fabfaciliteiten en masker/reticle apparatuur omvat, naar verwachting 3,7 procent omzet inleveren om uit te komen op 90,6 miljard dollar in 2023. Deze daling is overigens een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de daling van 18,8 procent die Semi eerder dit jaar voorspelde.

De omzet van het WFE-segment zal in 2024 naar verwachting met een bescheiden 3 procent groeien ten opzichte van de herziene basis van 2023 als gevolg van de beperkte capaciteitsuitbreidingen in de geheugensectoren en de pas op de plaats in oudere chipknooppunten. Daarna volgt een groei van 18 procent in 2025 als nieuwe fabrieken en capaciteitsuitbreidingen online komen, en technologiemigraties de investeringen opdrijven tot bijna 110 miljard dollar.

De daling in de verkoop van backendapparatuur begon in 2022 en zette zich voort in 2023 als gevolg van uitdagende macro-economische omstandigheden en een afzwakkende vraag naar halfgeleiders. De verkoop van testapparatuur voor halfgeleiders zal naar verwachting met 15,9 procent krimpen tot 6,3 miljard dollar in 2023, terwijl de verkoop van assemblage- en verpakkingsapparatuur in datzelfde jaar naar verwachting met 31 procent zal dalen tot 4,0 miljard dollar.

De segmenten testapparatuur en assemblage- en verpakkingsapparatuur zullen volgend jaar naar verwachting groeien met respectievelijk 13,9 procent en 24,3 procent. De groei van het backendsegment zal naar verwachting aanhouden in 2025, waarbij de verkoop van testapparatuur met 17 procent zal stijgen en die van assemblage- en verpakkingsapparatuur met 20 procent.