Verbeterd ethernet komt op tijd

Erik van Hilten is senior technical marketing engineer - Industrial & Embedded Systems bij National Instruments Nederland.

Leestijd: 6 minuten

Ethernet is in veel opzichten een aantrekkelijke technologie voor gegevensuitwisseling in industriële installaties, zeker nu traditionele machinebussen en internettechnologie steeds verder vervlochten raken in het industriële iot. Ethernet kan echter niet goed overweg met tijdkritieke gegevens, wat wel van belang is voor veel machinetoepassingen. De Time-Sensitive Networking-werkgroep van de IEEE wil daar verandering in brengen, legt Erik van Hilten van National Instruments uit.

Het industriële internet of things (iiot), ook wel aangeduid als Industry 4.0, biedt allerlei nieuwe opties voor de ontwikkeling en onderhoud van systemen. Vooral binnen de industriële monitoring is er een snelle adoptie van het iiot omdat de nieuwe mogelijkheden van remote sensing en data-analyse kunnen helpen bij voorspellend onderhoud. Dat blijkt althans uit het jaarlijkse Trendwatch-rapport van National Instruments, waarin een scala aan onderwerpen rondom toekomstige engineeringuitdagingen wordt geanalyseerd, van big data tot de opkomst van 5G-technologie. Daarnaast zien we veel activiteit op het gebied van elektriciteitsnetten en slimme stedelijke infrastructuur.

Het rapport gaat ook in op nieuwe netwerktechnologieën voor iiot-toepassingen. Bestaande netwerkinfrastructuur is niet altijd even goed toegerust op de nieuwe trends. Met name tijdgevoelige data is momenteel lastig te integreren met het iiot. Deze gegevens moeten met hoge betrouwbaarheid worden overgedragen terwijl de latency (vertraging) binnen vooraf gestelde grenzen blijft. Dit gaat bijvoorbeeld op bij samenwerkende machines, robotica, safetysystemen en monitoring van het elektriciteitsnet. Gegevens moeten hier soms binnen microsecondes worden verwerkt en opgevolgd, ongeacht het overige netwerkverkeer.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.