VDL Bova schrapt honderd vaste banen

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Bij touringcarbouwer VDL Bova uit Valkenswaard komen honderd vaste banen te vervallen, bijna twintig procent van de in totaal 550 arbeidsplaatsen. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Vijftig functies verdwijnen per direct, de rest volgt de komende maanden. Ongeveer dertig mensen probeert het bedrijf bij andere VDL-onderdelen onder te brengen. Vorig jaar juni vielen er al twintig ontslagen bij de productieondersteunende medewerkers. Nu is het productiepersoneel zelf aan de beurt.

VDL Bova heeft last van de economische tegenwind. De vraag naar touringcars is met zo‘n vijftien procent gedaald, zegt het bedrijf. Daarnaast voelt het de concurrentie uit lagelonenregio‘s als Oost- en Zuid-Europa en Turkije. ’Op prijs krijgen we dikwijls klop‘, aldus VDL-topman Wim van der Leegte in Eindhovens Dagblad. ’De loonkosten in Turkije bedragen 15 euro per uur, hier is dat al snel 40 euro.‘ Het bouwen van een bus kost ongeveer duizend manuur. Van der Leegte noemt de ontslagen dan ook onvermijdelijk.

Een volgende reorganisatieronde sluit Van der Leegte voorlopig uit. Bij streekbussenbouwer VDL Berkhof uit Valkenswaard staan nog geen banen op de tocht.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen