Van stoomboot naar vliegtuig

Eric Hezemans is director systems development bij NTS.

Leestijd: 2 minuten

Ik werd kort geleden benaderd door een afgevaardigde van Brainport die onder meer als taak had om een week te organiseren waarin de jeugd op een leuke manier wordt aangespoord tot ondernemen. Jeugd stimuleren nieuwe dingen te bedenken die geld en bedrijvigheid in de regio gaan opleveren, bij zo‘n vraag sta je wel even stil en ga je nadenken.

Een bijzonder interessant gebied is additieve technologie versus abrasieve technologie. Op een gecontroleerde manier materiaal aanbrengen in plaats van weghalen zoals we dat nu vaak doen met alle verspanende machines. Zelfs laag over laag opbouwen is mogelijk zodat je driedimensionale structuren kunt bouwen. Dit klinkt heel abstract en ver weg maar denk eerst eens aan je kleurenprinter die aan je computer hangt. Hier worden minuscule druppeltje inkt keurig naast elkaar gelegd en ontstaat een kleurenafbeelding. Het is een kleine stap om applicaties te bedenken waarbij we elke vloeistofvorm gaan gebruiken: kopersporen op een PCB of tinsporen op een zonnecel. Dat is dan allemaal nog tweedimensionale techniek.

Wat als je nu meerdere lagen over elkaar zou printen? Dan ontstaat vanzelf een driedimensionaal object. Je zou dus met polymeren kunststofdelen kunnen printen. Dat doen we vandaag de dag natuurlijk al. De kwaliteit van de kunststof is inmiddels zo ver doorontwikkeld dat we echte slijtvaste producten kunnen printen. Ideaal voor kleine series omdat je geen dure matrijs meer nodig hebt. Bovendien heb je enorme vormvrijheid die ondenkbaar is bij gebruik van matrijzen. Wat te denken van kronen printen voor je gebit?

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen