Universiteiten kunnen geen aanspraak maken op uitvindingen studenten

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Als een student tijdens zijn studie een briljant idee, ontwerp of stukje software bedenkt, blijft dat – in principe – zijn of haar intellectueel eigendom. Dit is vastgelegd in de geactualiseerde richtlijnen voor studenten-ip, die op 23 september zijn gepresenteerd door de Vereniging van Universiteiten in Nederland (VSNU), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Nederlandse Studenten voor Ondernemerschap (DutchSE).

Volgens de richtlijnen zullen universiteiten afspraken moeten maken voordat studenten met een onderzoeksproject starten of aan een stage beginnen. Als student en universiteit het erover eens zijn dat de universiteit het eigendom overneemt, wordt de student mede-uitvinder en komt hij in aanmerking voor compensatie wanneer er geld wordt verdiend met de ip.

Het is niet toegestaan ​​om een ​​student te dwingen intellectueel eigendom over te dragen, bijvoorbeeld door een cijfer achter te houden. Indien nodig zal de universiteit een passende alternatieve opdracht moeten aanbieden. In sommige gevallen zijn er echter bestaande afspraken die moeten worden nagekomen. Dit is met name het geval als er derden bij betrokken zijn. Universiteiten moeten dit bij studenten benadrukken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.