Twentse metaalopleider stelt leerwerkplekken veilig

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Het Hengelose Smeot, een opleidingsinstituut voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) in de groot- en kleinmetaal, heeft dit jaar voor bijna alle nieuwe leerling-vaklieden een leerwerkplek gevonden. ’De meeste van de vijfendertig gediplomeerden hebben een baan gevonden en we hebben geen uitvallers gehad‘, zegt scheidend directeur Gerard de Kinkelder in Tubantia. Bovendien verwelkomde het instituut meer mensen bij zijn bijscholingscursussen.

Het resultaat is opmerkelijk omdat bedrijven in de crisis vaak als eerste besparen op het opleiden van bestaande werknemers en het aannemen van leerling-vaklieden. ’We zorgen er samen met het vmbo voor dat jongeren die hier komen geschikt zijn voor het praktijkonderwijs in de metaalindustrie‘, verklaart De Kinkelder het succes. ’Gemotiveerd en met de juiste houding, daar selecteren we op. Wij begeleiden de jongeren dan zo dat ze straks goed passen in de bedrijfspraktijk. Daarbij wordt de bedrijfscultuur hier al zo veel mogelijk nagebootst. Enerzijds betekent dat stipt om acht uur beginnen en je gereedschap altijd weer netjes opruimen, anderzijds mogen ze werken met de modernste machines en leiden we ze op voor competenties die de bedrijven wensen.‘

Smeot constateert dat de instroom van jongeren in de metaal achterblijft. De Kinkelder: ’Het aantal leerlingen in de verspanende beroepen zoals draaien en frezen is op het vmbo nu echt zorgwekkend laag.‘ Smeot wil daarom de banden met het vmbo in Twente aanhalen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.