Tweede injectie voor operatierobot Microsure

Alexander Pil
7 februari 2020

Microsure heeft nieuw kapitaal binnengehaald. In de tweede financieringsronde investeren het Innovation Industries Fund, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en het European Investment Fund in de Eindhovense ontwikkelaar van chirurgische robots. Hoe groot de injectie is, heeft Microsure niet vrijgegeven. Twee jaar geleden ontving de spinoff van de TU Eindhoven een eerste ‘miljoeneninvestering’.

‘Wereldwijd is er een snelgroeiende vraag naar robotoplossingen in chirurgie om zorgverleners te helpen de kracht van technologie te benutten om snellere, betere en meer betaalbare procedures te maken’, aldus Microsure-directeur Ilker Soydan. De nieuwe investering moet Microsure helpen in de volgende fase van zijn groeistrategie: uitbreiding van de klinische locaties, meer aandacht voor de industrialisatie van het huidige systeem, en een grotere commerciële inspanning.

Microsure is in opgericht door Raimondo Cau, die in 2014 op het ontwerp promoveerde. Het systeem helpt om chirurgen de precieze kleine bewegingen te maken die nodig zijn bij microchirurgie. De arts bedient daarvoor een geavanceerd soort joystick die hetzelfde aanvoelt als een normaal chirurgisch instrument. De bewegingen worden echter verkleind en gecorrigeerd voor handtrillingen en vervolgens uitgevoerd door een robotarm.

Het systeem moet vooral helpen om de techniek toegankelijker te maken voor meer chirurgen, want het aantal chirurgen dat dit soort ingrepen kan doen, is momenteel beperkt. Daarnaast worden bestaande microchirurgische ingrepen met het systeem mogelijk eenvoudiger waardoor ze vaker, sneller en beter kunnen worden gedaan.