TUE teleurgesteld over overheidsbijdrage voor ai

Jessica Vermeer
26 november 2019

Nederland wil een grote speler worden op het gebied van kunstmatige intelligentie (ai). De TU Eindhoven noemt de financiële bijdrage van de overheid op dit gebied echter teleurstellend, meldt het Eindhovens Dagblad. Ook Philips vindt het hoog tijd voor substantiële investeringen.

De TUE stopt 100 miljoen euro in het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (Eaisi), dat het afgelopen zomer lanceerde. De overheid maakte bekend 64 miljoen te investeren in kunstmatige intelligentie, maar dat bleek het herhalen van een eerder aangekondigd bedrag. ‘Teleurstellend voor de hele ai-industrie’, aldus Eaisi-baas Carlo van de Wijer in het ED. Wat hem betreft, moet er flink geld bij om Nederland een vooraanstaande rol te geven.

Illustratie: TU Eindhoven

Philips-president Hans de Jong sluit zich daarbij aan. ‘Vanuit het bedrijfsleven investeren we de komende zeven jaar een miljard euro in kunstmatige intelligentie’, zegt hij in het ED. ‘We vragen de overheid om een even groot bedrag vrij te maken, zodat we samen in totaal twee miljard euro extra kunnen investeren.’

Van de Wijer denkt dat de regio het verschil kan maken op het gebied van slimme systemen. ‘Zuidoost-Brabant weet elke keer de volgende slag mee te maken. De regio heeft steeds mee kunnen veranderen.’ De komende maand komen diverse Tweede Kamerleden op werkbezoek bij de TUE.