TNO: data sleutel in agrifood

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De manier waarop we landbouw bedrijven trekt een zware wissel op het klimaat. Om de landbouw zowel ecologisch als economisch te verduurzamen moeten we anders gaan produceren. Investeringen in digitalisering zijn daarbij essentieel, vindt TNO.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bracht onlangs een breed opgezet realisatieplan naar buiten met allerlei initiatieven om onze landbouw zowel ecologisch als economisch duurzamer zullen maken. ‘Niet langer zo veel mogelijk zo goedkoop produceren, maar produceren met zo min mogelijk verlies aan grondstoffen en een zorgvuldig beheer van bodem, water en natuur. Dat is de kern van kringlooplandbouw,’ zei minister Carola Schouten bij de presentatie van haar plan. 

Hoewel voor elk van de initiatieven in het realisatieplan wat valt te zeggen, wordt er nog weinig gesproken over de mogelijke rol van datadeling. Dat is opmerkelijk, vindt TNO. Juist het vergaren en beschikbaar stellen van data vormen het fundament voor een beter klimaat én een gelijkwaardiger verdienmodel.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.