Tien miljoen voor Haagse verfverwijderrobot

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Maandag heeft minister Kamp de aftrap gegeven voor het LCR-project. Er is tien miljoen euro gereserveerd voor de ontwikkeling, prototypeproductie en het testen van een autonome robot die met een laser verflagen en coatings op bijvoorbeeld vliegtuigen kan verwijderen. Het Haagse LCR Systems, een onderdeel van Strategem Group, heeft de leiding over het project. Samen met zijn partners Southwest Research Institute (ontwikkeling en prototype), Trumpf (laserontwikkeling en -productie), NTS (productievoorbereiding) en NLR (certificering en kwalificatie) mikt het op een marktintroductie in 2016.

De Laser Coating Removal-robot bestaat uit een mobiel platform op omnidirectionele wielen met daarop een hoge mast met een robotarm. De laser op die arm beweegt driehonderd keer per seconde op en neer, en brandt zo de coating van de vliegtuigromp. Bij elke sweep worden er twee foto’s gemaakt om de voortgang te kunnen bekijken. Omdat de laser zo snel beweegt, blijft de temperatuur ruim binnen de toegestane grenzen. LCR Systems stelt met zijn oplossing minder vervuiling, kortere verwerkingstijden, lagere werklast voor het onderhoudspersoneel en continue werking te kunnen garanderen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.