Technische vacatures in België vaak onvervuld

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Belgische bedrijven hebben grote moeite om hun ingenieursvacatures op te vullen, blijkt uit de jaarlijkse Ingenieursbarometer van detacheerder USG Innovativ. Zo bleef twee derde van de vacatures vorig jaar openstaan, en zal uiteindelijk een vijfde helemaal nooit worden ingevuld. Van de aangenomen ingenieurs doet ook bijna een derde niet aan het gevraagde functieprofiel, met name wat betreft technische vaardigheden.

Uit de monitor blijkt verder dat negen op de tien Belgische ingenieurs man is. De populairste specialisatie – veertig procent – bedraagt elektromechanica of werktuigbouwkunde. De sector elektronica en ICT is goed voor vijftien procent van de ingenieurs, net als (bio)chemie. Slechts acht procent van de ingenieursgemeenschap richt zich op elektrotechniek.

Als het op toekomstplannen aankomen, is de leidinggevende functie het populairst: bijna een kwart van de ingenieurs ambieert dit carrièrepad. Slechts zestien procent zegt ’gewoon zijn job goed te willen doen‘, en nog eens zestien procent wil zich specialiseren. Dertien procent van de ingenieurs wil zich in de toekomst nuttig maken voor de maatschappij.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.