STW past regels intellectueel eigendom aan

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Bedrijven die bijdragen aan een STW-project weten vanaf 1 maart van tevoren hoe zij kunnen meeprofiteren van de resultaten. De onderzoeksfinancier heeft namelijk de afspraken overgenomen die zijn voortgekomen uit overleg tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen. Het kabinet had daarom gevraagd en de uitkomsten zijn vorig jaar naar de Tweede Kamer gestuurd.

Tot nog toe werd pas vrij laat duidelijk onder welke voorwaarden bedrijven rechten konden krijgen op kennis, omdat intellectueel eigendom vaak pas ontstaat tijdens een project. Die onzekerheid kon leiden tot vertraging of kon bedrijven ervan weerhouden deel te nemen.

Dankzij de nieuwe spelregels kan STW die duidelijkheid nu wel vooraf geven. Het recht op gebruik van wetenschappelijke resultaten hangt af van het percentage cofinanciering. Een bedrijf dat minimaal elf procent bijdraagt aan de kosten van een onderzoeksproject krijgt een optierecht: het mag als eerste onderhandelen over bijvoorbeeld een octrooi.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.